Lichamelijke symptomen van een beginnende Alzheimer die je moet weten

- Advertentie -

3. Het nemen van kortere stappen en verminderde fijne motoriek
Hoewel verlies van fijne motoriek een symptoom kan zijn van een aantal aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson, is het ook een symptoom van de ziekte van Alzheimer. Iemand die de ziekte van Alzheimer ontwikkelt, vindt het misschien moeilijk om die lastige kleine dingen te doen die we met onze handen doen, die de meesten van ons als vanzelfsprekend beschouwen. Hij kan bijvoorbeeld moeite hebben met netjes schrijven, zijn overhemd dichtknopen, zijn schoenen knopen of een naald rijgen.

4. Verdwalen en rondzwerven
Volgens de Alzheimer Association dwalen 6 op de 10 mensen met dementie. Dit kan betekenen dat je verdwaalt op bekende plaatsen of dat je een onverzadigbare wens hebt om ergens anders heen te gaan. Tegen de tijd dat het zwerven van een persoon ernstig is, zal het al duidelijk zijn geworden dat er iets niet in orde is, maar mildere incidenten van rondzwerven kunnen een van de eerdere tekenen van Alzheimer zijn. Een persoon kan te laat komen voor een afspraak zonder een verklaring, begint zijn weg te verliezen in de supermarkt of verdwaalt tijdens het rijden in haar geboorteplaats.

5. Toename van dutjes overdag
De schade aan de hersenen die je geheugen in beslag neemt, kan ook motivatie en levenslust wegnemen. Onderzoek toont aan dat mensen met de ziekte van Alzheimer hun interesse in het leven kunnen verliezen en inactief worden. Vroeger actieve, betrokken en geestelijk gezonde mensen kunnen eindeloos in een donkere kamer gaan zitten en eindeloos naar de televisie kijken, of lijken alsof ze voortdurend vermoeid en ongeïnteresseerd zijn in het leven. Een ander teken van de lethargie (slaapzucht) veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer is de toename van dutjes overdag, die ons naar ons volgende fysieke teken van de ziekte brengt.

6. Slapeloosheid
Alzheimer veroorzaakt vaak slaapveranderingen en slaapproblemen. Volgens de Alzheimer Association variëren slaapveranderingen van de ziekte van Alzheimer van persoon tot persoon, maar er zijn enkele trends. Mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen ’s nachts moeite hebben met slapen. Omgekeerd kunnen ze veel meer slapen dan vroeger. Hun dag / nacht cyclus kan ook uit de war raken, waardoor het bekend staat als het Sundowners Syndroom.

Zoals eerder vermeld, kan een plotselinge toename van het dutten overdag ook een indicatie zijn van de ziekte. Deskundigen waarschuwen echter dat het normaal is voor oudere volwassenen om slaapveranderingen te hebben, dus wees niet bang als een persoon ongewone slaappatronen of veranderingen ontwikkelt, maar zorg er wel voor dat de arts van de persoon op de hoogte is.

7. Slechte verzorging, hygiëne en kleedgewoonten
Mensen met de ziekte van Alzheimer, hetzij door vergetelheid, hetzij door de apathie die we eerder hebben besproken, zullen vaak nalaten om voor hun hygiëne en uiterlijk te zorgen. Als je erkent dat een voorheen opgeruimde of slim geklede persoon nu verward is, kan dit een teken zijn van Alzheimer of dementie. Let op als een persoon elke dag dezelfde kleding draagt, of als je ziet dat hij plotseling gestopt is met scheren, of als ze niet langer haar haren borstelt. De kans is groot: er is iets mis.

Wat betreft veranderingen? Geen paniek. Raadpleeg een arts.
Elk van de fysieke tekens die we hierboven noemden, kan naast Alzheimer in verband worden gebracht met leeftijd gerelateerde problemen. Neem geen van deze symptomen alleen als reden om ongerust te zijn, maar negeer ze ook niet. Geen van deze symptomen alleen zijn sterk bewijs van de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie, maar elk van deze symptomen is een reden voor de senior om een arts te bezoeken en te laten onderzoeken. Wat een zorgwekkende verandering ook veroorzaakt, het is het beste dat het vroeg wordt gedetecteerd.

- Advertentie -
- Advertentie -